Er det liv laga for engletrompetene mine?

Opprettet den under Engletrompeter

Så er det den tiden av året igjen. Våren begynner å krype inn på oss og det begynner å krible i hagegleden og våryre hagefingre. Engletrompeter og andre overvintringsplanter hentes opp fra kjellere. De inspiseres og vurderes til eiernes store sorg, eller forhåpentligvis til boblende glede. Er det liv i de tilsynelatende tørre greinene, eller er det bare å gi opp?

Man håper jo selvsagt i det lengste, men av og til må man bare innse at den flotte kraftige stammen fra i fjor, faktisk er død. Kanskje ikke helt ned, men nesten.

Jeg tok noen bilder i drivhuset i ettermiddag, som kanskje kan hjelpe deg med å ta avgjørelsen om du skal fortsette å leve i håpet, eller om du skal ta saksa fatt, like godt først som sist. 

Nye, friske skudd er jo alltid et godt tegn, som disse på bildet til høyre. Her er det liten tvil om at det er noe på gang. Litt forsiktig vanning fram til den kommer mer i vekst, så går nok dette veien. 

En måte å sjekke om en grein eller stamme fortsatt lever, er å skrape litt i barken. Dette gjelder ikke bare engletrompeter, men mange vekster som har litt vedaktige stammer og greiner. Først sjekker man om greina er fast og barken fortsatt sitter godt inntil sammen. Er den, myk er det tvilsomt. Er den fast og hard/tørr og det er grått under barken, er det neppe liv. Er den fast og virker frisk er det godt håp. Om det i tillegg er grønt mellom "barken og veden", er det bare å være tålmodig. 

Denne klipper jeg ned til et par cm over det grønne. Senere når jeg ser hvor den skyter, justerer jeg kuttet slik at det som er stygt og dødt fjernes.

Denne er jo grønn, men vil trolig tørke inn og dø. Jeg gir den en sjanse og klipper ikke riktig ennå, selv om jeg vet at sjansen for at den klarer seg er liten. Lenger ned er stammen frisk, så den overlever nok.

 

Alt håp er altså ikke ute, selv om det meste av fjorårets vekst over jorda, visner tilbake i løpet av vinteren. Har du plass så gi dem en sjanse. Jeg har satt "døde" planter tilsides i en krok om våren og glemt dem bort. Utpå sommeren har jeg funnet dem igjen, med nye fine skudd fra rota.

 

Synes du det tar veldig langt tid før det kommer skudd på plantene, etter at du har tatt dem fram fra vinterlager, kan du forsøke å dusje stammene litt og se om det hjelper. Vær ellers yderst forsiktig med å vanne, før plantene begynner å få litt bladverk. De trenger faktisk ikke vann, når de er bladløse. Vanner du risikerer du at de råtner nedenfra, istedenfor å komme i vekst.

 

Denne stammen er frisk og vil nok komme med skudd, ganske snart.

Denne er råtten og kan like godt klippes av med en gang. Barken er bløt og har løsnet fra veden hele veien rundt. Ingen sjans for at det vil transporteres vann og næring denne veien.
 

Dette er nedre del av den litt innskrumpa til venstre. Den er frisk og fin nederst, men den øverste delen er tvilsom. 

Denne er trolig ikke helt død, selv om det meste over jorda er dødt. Det ser ut til å være frisk ved helt nederst, så her er det gode sjanser for at det kommer rotskudd, og kanskje også skudd helt nederst på stammen. Den får stå og får minimalt med vann, fram til den evt. viser tegn til liv.


Kommentar(er) 1

  • Asrunn Nyseth
    Asrunn Nyseth

    Takk for fin info

    Svar

Skriv kommentaren din